Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami kilkoma pomysłami na ułatwienie sobie życia w kuchni.
Mam nadzieję, że Wam się przydadzą.
1. Jak zneutralizować zapach czosnku i cebuli na rękach?
Potrzyj dłonie o metalowy przyrząd w kuchni - na przykład łyżka.
Lub potrzyj dłonie sokiem z cytryny i sodą oczyszczoną.
2. Dodałam za dużo soli do zupy.
Wrzuć surowy, obrany ziemniak. Wchłonie nadmiar soli - a później po prostu go wyciągnij.
3. Jak usunąć kamień z czajnika?
Wlej do środka w proporcjach pół na pół biały ocet oraz wodę. Zagotuj i wylej. Jeśli nadal będzie czuć ocet powtórz czynność tym razem bez octu.
4. Przypaliłam ryż, muszę go teraz wyrzucić?
Nie ma takiej potrzeby. Połóż kromkę białego chleba na ryżu na około 5-10 minut. Wchłonie zapach spalenizny. Uważaj byś nie zeskrobała przypalonego ryżu z dna garnka przy podawaniu.
5. Co zrobić żeby popcorn był bardziej puszysty i szybciej się zrobił?
Przed smażeniem wrzuć ziarenka kukurydzy do wody na 10 minut. Wysusz dokładnie, a potem smaż jak zwykle.
6. Dlaczego moje owoce tak szybko się psują?
Nie należy trzymać żadnych owoców w pobliżu bananów, ponieważ owoce psują się dwa razy szybciej.
7. Czy mogę użyć do czegoś wody po gotowaniu makaronu?
Przelej wodę do butelki i pozostaw do wystygnięcia. Zimną wodą możesz podlewać kwiaty, ponieważ woda posiada składniki, które kwiaty uwielbiają.
8. Jak mogę szybciej rozmrozić mięso?
Wyjmij mięso z zamrażarki i pokrop octem. Spowoduje ono, że temperatura szybciej się wyrówna i mięso szybciej się rozmrozi.
9. Co zrobić, żeby sałata była dłużej świeża?
Owiń sałatę czystą i suchą rolką kuchenną i włóż do woreczka wielokrotnego użytku. Woreczek włóż do lodówki.
10. Co zrobić, żeby mleko było dłużej świeże?
Kiedy otworzysz karton z mlekiem to wsyp odrobinę soli. Sól sprawi, że mleko będzie świeższe przez dłuższy czas.
11. Skleiły mi się dwie szklanki, co zrobić żeby je oddzielić?
Do wewnętrznej szklanki włóż kostki lodu, a zewnętrzną zamocz w cieplej wodzie.
Odczekaj chwilę i szklanki "puszczą".
12. Czy jest inny sposób na jajka w temperaturze pokojowej niż trzymanie ich z dala od lodówki?
Jeśli Twój przepis wymaga jajek w temperaturze pokojowej, to włóż je 5-10 minut do miski z ciepłą wodą.
Bardzo ciekawe rady.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:):)
OdpowiedzUsuńsuper blog, jeszcze tylko przydałaby się funckja obserwowania bo chętnie bym to zrobiła;-)
OdpowiedzUsuńJuż nadrabiam:):)
Usuńjuż:)
Usuńtego o bananach i innych owocach nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńJa też nie i zawsze się zastanawiałam czemu moje owoce tak szybko się psują.
OdpowiedzUsuńjesteś genialna!:D
OdpowiedzUsuńpozdr i obserwuję:D
Dzięki:):)
OdpowiedzUsuń