16 maja 2013
Hamburgery domowej roboty. Czyli przepis na smaczne i szybkie danie.
Muszę się przyznać, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść coś niezdrowego. Ale kto tego nie lubi:)
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję hamburgerów.
Na początku napiszę o liście zakupów:
* kilka kajzerek (w zależności od ilości osób)
* mięso wołowe
* ketchup
* majonez
* świeży czosnek/ bądź w kostkach
* pickle
* pomidory
* czerwona cebula
Mięso doprawiamy cebulką, solą i pieprzem.
Formujemy placuszki wielkości kajzerek.
Pickle, pomidory i cebulę kroimy na cienkie plastry.
Sos: mieszany takie same proporcje ketchupu, majonezu i dodajemy czosnek wg własnego uznania.
Mięso obsmażamy z dwóch stron.
Bułki trzeba przekroić na pól i albo zostawić je w takiej formie, albo podrumienić na patelni bez dodatku oleju.
Smarujemy sosem bułkę i kładziemy na niej mięso, cebulę,
pomidory, pickle i znów polewamy sosem, drugą połówką przykrywamy.
Możemy podać w stylu amerykańskim i wbić dużą wykałaczkę na środek.
Możemy podać z sałatką np. typu cezar, bądź zaszaleć do końca i podać z frytkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też takie robię, tylko na grilu. Pycha!
OdpowiedzUsuńNa grillu nigdy nie próbowałam, ale w końcu ruszył sezon więc trzeba wypróbować:)
Usuń