Dzisiaj chciałabym napisać post o przechowywaniu produktów sypkich w kuchni.
Do takich produktów należą: przyprawy, mąka, cukier, ryż, makaron itd.
Pierwszym krokiem jest sprawdzenie daty ważności naszych produktów.
Następnie posortowanie ich na kategorię.
Potrzebna nam będą różnej wielkości pojemniczki lub słoiczki, papier samoprzylepny najlepiej w kolorze białym oraz flamaster bądź długopis.
Przyprawy przesypmy do małych słoiczków (najładniej będą wyglądać jak będą jednakowe).
Jeśli nie mamy jednakowych słoiczków to możemy zaopatrzyć się w bawełniane materiały w jednakowym kolorze i przewiązać każdy słoiczek.
Do tych rzeczy, których jest więcej np. mąka używamy większych słoików.
Każdy słoiczek powinien mieć nazwę oraz datę ważności.
Nazwa powinna widnieć na przodzie słoiczka, natomiast data może być pod słoiczkiem.
Nie powinniśmy dosypywać z nowych opakowań, by nie pomylić daty ważności.
Pojemniczki ustawiamy kategoriami w szafce i pamiętamy by odłożyć je na to samo miejsce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥