Przychodzę dzisiaj do Was z poradami jak długo można trzymać poszczególne produkty w lodówce oraz w zamrażalniku.
♥♥ W zamrażalniku:
- kiełbaski, parówki - 1-2 miesiące
- ryba - 2-6 miesięcy
- mięso - 3-4 miesiące
- cały kurczak - 1 rok
- chleb - 1 rok
- świeże warzywa - 1 rok
- świeże owoce - 1 rok
♥♥ W lodówce bądź na półce
- chleb 5-7 dni
- masło orzechowe 6 miesięcy
- płatki 1 rok
- puszkowane potrawy 1 rok
- gotowe sosy do sałatek 1 rok
- dżem i syropy 1 rok
- makaron 2 lata
Trzeba pamiętać, że produkty musza być czyste i suche. Kiedy pojawi się pleśń wyrzucamy cały produkt. Koniecznie sprawdzaj daty ważności. Starajmy się też nie robić wielkich zapasów, bo świeże jest zawsze lepsze.
mniej więcej słyszałam o tym, ale nie o wszystkim :) przydatne informacje :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć:)))
OdpowiedzUsuńdobre to
OdpowiedzUsuńA jak jest z maslem? Czesto przeklada sie je do maselniczki, a opakowanie wyrzuca. U mnie maslo "schodzi" bardzo wolno, ile moge trzymac je w lodowce?
OdpowiedzUsuń