6 marca 2014

Jak długo wytrzymują poszczególne produkty? Dowiedz się jak długo możesz trzymać produkty w lodówce, a ile w zamrażalniku.


Przychodzę dzisiaj do Was z poradami jak długo można trzymać poszczególne produkty w lodówce oraz w zamrażalniku. 
♥♥ W zamrażalniku:

- kiełbaski, parówki -     1-2 miesiące
- ryba -                           2-6 miesięcy
- mięso -                         3-4 miesiące
- cały kurczak -              1 rok 
- chleb -                          1 rok
- świeże warzywa -        1 rok
- świeże owoce -            1 rok 


♥♥ W lodówce bądź na półce
- chleb                              5-7 dni
- masło orzechowe           6 miesięcy
- płatki                              1 rok
- puszkowane potrawy     1 rok
- gotowe sosy do sałatek  1 rok
- dżem i syropy                 1 rok
- makaron                         2 lata 

Trzeba pamiętać, że produkty musza być czyste i suche. Kiedy pojawi się pleśń wyrzucamy cały produkt. Koniecznie sprawdzaj daty ważności. Starajmy się też nie robić wielkich zapasów, bo świeże jest zawsze lepsze. 

4 komentarze:

  1. mniej więcej słyszałam o tym, ale nie o wszystkim :) przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak jest z maslem? Czesto przeklada sie je do maselniczki, a opakowanie wyrzuca. U mnie maslo "schodzi" bardzo wolno, ile moge trzymac je w lodowce?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥