16 maja 2013

Hamburgery domowej roboty. Czyli przepis na smaczne i szybkie danie.



Muszę się przyznać, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść coś niezdrowego. Ale kto tego nie lubi:)




Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję hamburgerów.

Na początku napiszę o liście zakupów: 



 * kilka kajzerek (w zależności od ilości osób)
* mięso wołowe
* ketchup
* majonez
* świeży czosnek/ bądź w kostkach
* pickle
* pomidory
* czerwona cebula 





Mięso doprawiamy cebulką, solą i pieprzem. 
Formujemy placuszki wielkości kajzerek. 
Pickle, pomidory i cebulę kroimy na cienkie plastry.







Sos: mieszany takie same proporcje ketchupu, majonezu i dodajemy czosnek wg własnego uznania. 

Mięso obsmażamy z dwóch stron. 
Bułki trzeba przekroić na pól i albo zostawić je w takiej formie, albo podrumienić na patelni bez dodatku oleju.

Smarujemy sosem bułkę i kładziemy na niej mięso, cebulę, 


pomidory, pickle i znów polewamy sosem, drugą połówką przykrywamy. 

Możemy podać w stylu amerykańskim i wbić dużą wykałaczkę na środek. 

Możemy podać z sałatką np. typu cezar, bądź zaszaleć do końca i podać z frytkami.

2 komentarze:

  1. Też takie robię, tylko na grilu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na grillu nigdy nie próbowałam, ale w końcu ruszył sezon więc trzeba wypróbować:)

      Usuń

Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥