Często przy pieczeniu potrzebne jest miękkie masło. Zwykle zapominamy o tym i kiedy chcemy przygotować ciasto nasze masło jest twarde. Pokażę Wam co zrobić, żeby masło było miękkie.
Połóż kostkę masła pomiędzy dwoma kawałkami papieru woskowanego.
Za pomocą wałka rozgnieć masło.
Wałkujemy tak, jakbyśmy przygotowywali ciasto na ciasteczka.
"Ściągnij" masło z papieru zanim zrobi się zbyt miękkie, by to uczynić.
Masło jest gotowe wtedy kiedy bez problemu wsuniemy w nie palec i pozostanie "dziurka".
dobra rada! widzę tu takich więcej :) na pewno będę stałym gościem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i w takim razie zapraszam częśiej:))
OdpowiedzUsuńŚwietne porady, będę tu chętnie zaglądać. :) Sposób zapamiętam. :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie:):) Staram się pomagać ile się da, by życie kobiety prowadzącej dom nie było aż takie nudne i monotonne:)
OdpowiedzUsuńbardzo przydatna porada! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rada, jestem początkująca panią domu, więc chętnie będę tutaj zaglądać :-)
OdpowiedzUsuńNa szczęście jeszcze nigdy nie zapomniałam wyciągnąć wcześniej masła :-)
oj często się zapomina o wyjęciu wcześniejszym masła.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
Cieszę się bardzo, że porada Wam się przyda:) Sama nie raz zapominam wyciągnąć masło:) Każdemu się zdarza:)
OdpowiedzUsuńA może być papier do pieczenia? Niestety nie mam papieru woskowanego :(
OdpowiedzUsuńWlasnie robilam makowiec i zapomnialam wyjąć maslo, dzieki Pani radzie wszystko sie udalo, martwilam sie bo drozdze mi juz wyrosly a tu taka gafa z masłem, dziękuję:
OdpowiedzUsuń