12 lutego 2014

Tłuszcze nie zawsze oznaczają zło. Jak odróżnić dobre tłuszcze od złych? Przeczytaj i ucz się każdego dnia czegoś nowego.


Kiedy ktoś przechodzi na dietę od razu mówi, że odstawia wszystkie tłuszcze. Jednak nie należy ich całkowicie skreślać, ponieważ istnieją też takie, które są zdrowe.
Koniecznie przeczytaj i zobacz, które tłuszcze należy jeść, a które omijać. 





1. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - czyli "dobre" tłuszcze. Choć nazwy nie musicie pamiętać, to warto zapamiętać, które produkty są dla nas wartościowe:


- oliwa z oliwek
- oliwa z fistaszków
- orzechy
- avocado 

Te tłuszcze pomogą zmniejszyć cholesterol i wyregulują cukier we krwi. Staraj się zamiast używać w kuchni olejów kokosowych, sezamowych czy już wcześniej wspomnianych fistaszkowych. Omijaj olej rzepakowy. 
Staraj się wkomponować te tłuszcze do codziennych posiłków.

2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Te tłuszcze znajdziecie w następujących rzeczach:
- olej słonecznikowy
- olej sezamowy
- sos sojowy i soja
- kukurydza 

Te tłuszcze ochraniają nas przed chorobami serca, zmniejszają ciśnienie krwi, chronią mięśnie i pomagają w krzepnięciu krwi. 

3. Tłuszcze omega 3 - to te, których powinniście jeść najwięcej, ponieważ są bardzo zdrowe.
Te tłuszcze znajdziecie głównie w rybach:
- łosoś
- makrela
- tuńczyk 


Oczywiście każdy z nas wie, że istnieją również "złe" tłuszcze.
Te tłuszcze są złe, ponieważ zwiększają cholesterol i człowiek częściej choruje. 




1. Tłuszcze nasycone znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Na przykład
- w mleku
- w maśle 
- w smalcu

Te tłuszcze mogą podnieść nasz cholesterol, jednak nie można ich do końca nazwać "złymi" tłuszczami.
Niektóre z nich, jak na przykład mleko dostarczają protein i wapnia, które są potrzebne organizmowi do prawidłowego działania. 
Starajmy się kupować produkty eko. Zwierzęta są karmione naturalną paszą i dostarczają dużo witamin.

2. Tłuszcze trans - czyli te najgorsze i to te powinniśmy omijać z daleka



Te tłuszcze są sztucznie produkowane. Znajdziemy je w margarynie i produktach fast-foodowych.
Żadna ilość takich tłuszczów nie jest zdrowa. Spożycie tych tłuszczów może doprowadzić do poważnych chorób, od sercowych aż po rakowych. 

Więc jak zastąpić złe tłuszcze tymi dobrymi?
Oto kilka rad dla Was.



- Smaż na oliwie, omijaj masła, margaryny i smalcu.
Do pieczenia używaj oleju roślinnego.




- Jedz dużo awocado. Możesz zrobić z nich pasty, możesz je wkroić w sałatkę lub użyć zamiast masła




- Jedz dużo orzechów. Zamiast bułki tartej do kurczaka lub schabowego użyj płatków orzechów.




 - Sięgaj po oliwki. Są zdrowe i kiedy jemy z miski jako przekąskę nie narażą nas na dodatkowe kilogramy.




- Zrób sama dressing do sałatki. Omijaj kupne i gotowe sosy, bo są na bazie majonezu.




- Jedz dużo potraw zawierających tłuszcze omega 3 - ryby, orzechy i ziarna. 


***

Czy podobają Wam się takie tematy, czy wolicie żebym je omijała:)?? Czekam na Wasze odpowiedzi:) 

17 komentarze:

  1. Podobają się bardzo, bardzo :) Kontynuuj proszę, lubię czytać takie artykuły i wcielać je potem w życie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo:) Cieszę się, że moje teksty ktoś czyta:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiem kochana;) i bardzo Ci za to dziękuje !!:):)

      Usuń
  3. ja też go widuję na przecenach, ale kapsułki są dużo droższe od tradycyjnej kawy plus jestem studentką i odłożenie na taki ekspres byłoby trudne :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chciałam kupić, ale też cena kapsułek też mnie dobija;)

      Usuń
  4. Właśnie dlatego nikt nie powinien sam układać sobie diety! Bo my to zawsze chcemy odłożyć wszystko, tzn. zazwyczaj odkładamy za dużo niż powinniśmy i potem cierpi na tym nasze zdrowie.
    Bardzo fajny temat : )

    Pozdrawiam, http://grudzienpaulina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:) Nie należy wszystkiego odkładać z wielu powodów, więc jeśli się ktoś zdecyduje na dietę to powinien się udać do dietetyka. :)

      Usuń
  5. pewnie, że ciekawią :) Ale dla mnie byłoby fajniej rozróżnienie która oliwa nadaje się do smażenia, bo nie wszystkie :) Ja na początku popełniłam ten właśnie błąd użyłam nie "tej" oliwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny temat , wszystko jasno napisane ,
    ja niestety lubię masełko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam świeże pieczywo z masełkiem Lurpark:) haha;)

      Usuń
  7. Bardzo pomocny post:) Jeżeli będziesz chciała podzielić sie jeszcze jakimiś informacjami, bardzo chętnie poczytam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo:) Na pewno jeszcze w tym kierunku pójdę:)

      Usuń
  8. Fajny post, ale ja bym nie demonizowała smalcu bo z chemicznego punktu widzenia nadaje się on lepiej do smażenia niż olej, a oliwa to broń Boże - podczas smażenia staje się szkodliwa. Chyba, że robimy to króciutko - tylko podsmażamy. :) Tak więc smalczyk do smażenia jak najbardziej nawet na diecie - przecież jak dbamy o linię, to nie smażymy często :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie lubię smalcu, więc w moim domu go nawet nie ma;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obecnie można dostać wiele dobrych olejów roślinnych, jakiś czas temu odkryłam oleje świata. Bardzo fajny jest olej z avocado czy pestek dzikiej róży. Nie zamykajmy się na nowe smaki i możliwości.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥