22 kwietnia 2013

Tzatziki. Jogurtowo - czosnkowa rozkosz w ustach. Czyli przepis na pyszne tzatziki domowej roboty. IDEALNA DO GRILLA.

Sos tzatziki to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju mięs i kiełbasek podczas grillowania. Ten pyszny sos jest łatwiej do zrobienia niż myślisz. 

Zaskoczysz wszystkich wyśmienitą nowością, a sama zachowasz tajemnicę prostoty przygotowania go.








Zacznijmy od produktów jakie potrzebujesz – koniecznie dopisz je do listy zakupów

  • Ogórki zielone – wielkość nie gra roli, mogą być „nasze” małe polskie, jak również długie zielone.
  • Jogurt naturalny – najlepiej duże opakowanie. Postaraj się kupić lepszy jogurt, polecam jogurty gęstsze – marka nie gra roli, ponieważ czy to Zott czy Danone są one podobne do siebie a decyzja należy do Ciebie
  • Czosnek – pamiętaj byś zakupił/a nasz polski, intensywniejszy smak sprawdzi się w tym przypadku.
  • Dodatkiem ale nie musem jest serek typu Kanapkowy Danone- pomoże nam udoskonalić smak oraz uzyskać odpowiednią gęstość – pamiętajmy jednak, że takie serki są bardziej kaloryczne niż jogurt i nie powinien tworzy bazy naszego sosu
  • Sól

Teraz zabieramy się za przygotowanie:
  1. Umyj dokładnie ogórki i obierz je ze skórki.
  2. Zetrzyj ogórki na tarce o małych oczkach
  3. Odsącz wodę, ale odstaw ją na bok może nam się przydać kiedy sos okaże się za gęsty
  4. Zgnieć czosnek i wymieszaj razem z ogórkami – PAMIĘTAJ BY DODAWAĆ CZOSNEK STOPNIOWO BY SOS NIE OKAZAŁ SIĘ ZA OSTRY
  5. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  6. Kiedy uzyskasz odpowiednią gęstość ( Sos powinien utrzymać się n talerzu – nie jeździć po nim) możesz dodać o drobinę serka.
  7. Na sam koniec dopraw solą.
  8. Przetrzymuj w lodówce przed podaniem



Smacznego!:)



Jeśli posiadasz swoją wersję sosu tzatziki, zachęcam do umieszczenia go w komentarzach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥