Sos tzatziki to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju mięs i kiełbasek podczas grillowania. Ten pyszny sos jest łatwiej do zrobienia niż myślisz.
Zaskoczysz wszystkich wyśmienitą nowością, a sama zachowasz tajemnicę prostoty przygotowania go.
Zacznijmy od produktów jakie
potrzebujesz – koniecznie dopisz je do listy zakupów
- Ogórki zielone – wielkość nie gra roli, mogą być „nasze” małe polskie, jak również długie zielone.
- Jogurt naturalny – najlepiej duże opakowanie. Postaraj się kupić lepszy jogurt, polecam jogurty gęstsze – marka nie gra roli, ponieważ czy to Zott czy Danone są one podobne do siebie a decyzja należy do Ciebie
- Czosnek – pamiętaj byś zakupił/a nasz polski, intensywniejszy smak sprawdzi się w tym przypadku.
- Dodatkiem ale nie musem jest serek typu Kanapkowy Danone- pomoże nam udoskonalić smak oraz uzyskać odpowiednią gęstość – pamiętajmy jednak, że takie serki są bardziej kaloryczne niż jogurt i nie powinien tworzy bazy naszego sosu
- Sól
Teraz zabieramy się za przygotowanie:
- Umyj dokładnie ogórki i obierz je ze skórki.
- Zetrzyj ogórki na tarce o małych oczkach
- Odsącz wodę, ale odstaw ją na bok może nam się przydać kiedy sos okaże się za gęsty
- Zgnieć czosnek i wymieszaj razem z ogórkami – PAMIĘTAJ BY DODAWAĆ CZOSNEK STOPNIOWO BY SOS NIE OKAZAŁ SIĘ ZA OSTRY
- Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Kiedy uzyskasz odpowiednią gęstość ( Sos powinien utrzymać się n talerzu – nie jeździć po nim) możesz dodać o drobinę serka.
- Na sam koniec dopraw solą.
- Przetrzymuj w lodówce przed podaniem
Smacznego!:)
Jeśli posiadasz swoją wersję sosu
tzatziki, zachęcam do umieszczenia go w komentarzach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥